Er din badevægt fuld af løgn?

SE HVAD TALLET IKKE FORTÆLLER OM DIN KROP

Ræser pulsen af sted, og løber det koldt ned ad ryggen, når du langsomt træder op på badevægten for at se dagens tal?

Alt for mange mennesker tager tallene på vægtens display alt for seriøst og det kan hurtigt ende i misforståelser, frustrationer og ikke mindst hastige beslutninger.

Der kan dog være god grund til at ånde lettet op, for badevægten alene fortæller intet som helst om, hvad der egentlig foregår i din krop.

Medmindre du kombinerer badevægten med andre værktøjer, så er tallene bare tal.

Inden vi går i dybden med, hvad badevægten rent faktisk kan hjælpe med, så lad os i første omgang understrege, hvad den ikke kan hjælpe med.

Badevægten er eksempelvis ganske uduelig til at…

  • … skelne mellem fedtets og musklernes vægt.
  • … tage højde for væskeophobning i kroppen, der kan skyldes flere ting.
  • … tage højde for ændringer i dit glykogenniveau.
  • … tage højde for, hvad der er på vej gennem fordøjelsessystemet.
  • … fortælle dig om et reelt fedttab, der er skjult af en øget vægt pga. ovenstående.

Nu hvor vi har opsummeret, hvad der kan være årsagen til udsving på vægten, så lad os se nærmere på punkterne enkeltvis.

badevægt

Personlig træner Joan Lang (billedet) – forfatter af artiklen. Sammen med sin mand Kasper står hun bag Fortius Fitness. Parret har tilsammen mere end 30 års erfaring som trænere, og Joan har 3 fødsler bag sig, og er takket være den rette træning selv sluppet af med en række skavanker, der plagede hende, da hun var yngre. Følg os på Instagram og få inspiration og gode råd til at holde dig sund, stærk og slank.


forskellen på fedtets og musklernes fylde i forhold til vægt

Der kan være en enorm forskel på to kroppe, selvom de på vægten vejer nøjagtigt det samme.

Lad os i den forbindelse forestille os to kvinder, der er lige gamle, begge er 160 cm høje og begge vejer 65 kg.

Forskellen mellem dem er dog, at den ene kan klemme sig ned i størrelse 36 bukser, mens den anden bruger størrelse 42 – og når de står side om side, fylder den ene betydeligt mere end den anden.

Forklaringen ligger i det, der kaldes kropssammensætningen, dvs. forholdet mellem muskelmasse og fedt, hvilket for vores to kvinder betyder, at kvinden i størrelse 42 tydeligvis er overvægtig – ikke decideret fed, men hvad man i stedet ville kalde ’buttet’.

Kvinden i størrelse 36 er til gengæld både slank og tonet.

Den buttede kvinde har altså mere fedt end den slankere kvinde, og den slankere kvinde har mere muskel end den større kvinde.

Forklaringen på, at en mindre kvinde kan veje det samme, som en, der er større, ligger i, at fedt fylder mere end muskelmasse, der til sammenligning er strammere og mere kompakt.

Derfor er kvinden i størrelse 36 mere opstrammet og fylder mindre, hvor kvinden i størrelse 42 er både buttet og blødere.

Det forklarer også, hvorfor kvinden med mere muskel kan veje det samme, men se tyndere ud, og det illustrerer meget godt, hvorfor du ikke kan stole på vægten alene – den fortæller nemlig intet om, hvordan kropssammensætningen ser ud.

Men forestil dig alligevel, hvilken sorg kvinden i størrelse 36 gennemgik, da hun sprang op på badevægten om morgenen.

Den gennemsnitlige danske kvinde er omtrent 165 cm høj og vejer 70 kg – og dét gennemsnit virker umiddelbart ikke særlig slankt.

Men ikke alle kvinder, med de samme mål, ligner hinanden, eftersom deres kropssammensætning varierer.

Derfor handler det i sidste ende om at opbygge muskel og smide fedtet – også når man er kvinde!

en badevægt fortæller intet om væskeophobning i kroppen

Væskeophobning kan skyldes flere ting, men en af de hyppigste årsager er saltindtag.

En saltrig kost kan let resultere at eksempelvis både ben og ankler hæver op eller en udspilet mave, men det kan sagtens være over hele kroppen.

Det giver hurtigt indtrykket af ekstra fedt, men der er i virkeligheden tale om væskeophobning forårsaget af salt, da udsving i saltindtag kan have en akut virkning.

Men udover saltindtag er listen over årsager til væskeophobning lang.

Kvinders menstruationscyklus kan f.eks. spille en afgørende rolle, og derfor anbefales kvinder ikke at veje sig i tiden omkring deres menstruation.

Stress og mangel på søvn kan også være en årsag.

Kronisk stress, dårlig eller manglende søvn kan forårsage væskeophobning ved at øge mængden af hormonet kortisol.

Et varmt klima kan også fremprovokere en reaktion hos nogle, hvor de ender med at holde på væsken.

Derudover kan bivirkninger fra forskellige typer medicin forårsage tilbageholdelse af væske.

Det drejer sig om eksempelvis p-piller, hormonbehandling, antidepressiv og blodtrykssænkende medicin.

Endelig er flere sygdomsforløb kendte for at forårsage væskeophobning, men sygdomme giver dog mere udtalte symptomer, inden de resulterer i væskeophobning, så der er ingen umiddelbar grund til at bekymre sig over dem.

Der er altså et utal af faktorer, der kan spille ind i forbindelse med ophobning af væske i kroppen, og derfor er det også vigtigt ikke at lægge alt for meget i, hvad tallene på vægten fortæller dig.

Her kan du se et eksempel der illustrerer ovenstående:

badevægten

Der er en uge imellem disse to billeder af Joans mave. Og eneste forskel er VAND.

Mange vil pr. automatik forbinde ”før-foto” med fedt og ”efter-foto” med tabte kilo.

Men eneste forskel er en kombination af ubalance i væskebalancen og udspilede tarme som følge af en dag der bød på en masse sukkerholdig og salt mad.

Det er ikke usædvanligt, at mange panikker, fordi de tror at hele forandringen skyldes fedt, og det er heller ikke usædvanligt, at der kan ses helt op til flere kilos øgning af vægten i de værste tilfælde.

Det er altså helt normalt for kroppen at komme med den reaktion efter at have fået en kost der afviger kraftigt fra hverdagens normale kost i en eller flere dage.

Ofte hører man om kroppen har brug for at detoxe eller at hormonerne er gået hen og kommet i ubalance, men det tager altså kun en lille uge med en normal og sund kost at få væsken helt væk igen.

Ændringer i glykogen niveau

Kulhydrat lagres som glykogen i musklerne, som sukkerdepot, og binder cirka 4 gram vand sammen med hvert gram sukker.

Har du en kulhydratrig kost, binder du tilsvarende mere vand, som hurtigt kan forveksles med, at du har taget fedt på.

Ligeledes vil du tabe vandet igen, hvis du sænker dit kulhydratindtag, som man jo ofte gør ved slankekure.

Det medfører et lynhurtigt vægttab de første par dage.

Men hvad der ser godt ud vægten, er egentlig bare et stort væsketab. Og det er derfor at det hurtige vægttab, vil stagnere efter nogle dage.

Men dette fortæller din badevægt intet om.

Gemte kilo i fordøjelsen

Selvom det lyder indlysende, så glemmer mange, at deres vægt øges, hvis de har spist et måltid for nyligt.

Også selvom måltidet bestod af broccoli og gulerødder.

Mad vejer noget, og er det på vej gennem tarmsystemet, så kan det ses på vægten.

Men det er ikke kun måltider, du har spist for nyligt, der kan gemme dig i tarmsystemet.

Det kan sammenpressede fækalier fra tidligere måltider også, så jo længere tid der er imellem toiletbesøgende jo flere gram eller kilo vil der i den mellemliggende tid ligge i tarmene.

Dette er også grunden til, at mange oplever vægttab i forbindelse med tarmskylninger, hvilket mildest talt kan være kontroversielt.

Medmindre en gastroenterolog udtrykkeligt har anbefalet en sådan, er der ingen grund til at gennemgå en tarmskylning, når man vil ned i vægt.

Udover vægttab påstås det også, at der er mange helbredsmæssige fordele ved en tarmskylning, men der er INTET videnskabeligt belæg for de påstande.

Uanset hvad, så skyldes vægttabet ikke et fedttab.

Samlet set er ændringer i væske, glykogenniveau og fordøjelse irriterende, og sker for os alle.

Problemet dukker især op omkring højtiderne som jul og påske og efter ferie eller andre perioder, hvor man har spist anderledes og mindre sundt end normalt.

Skjult fedttab og frustration

Som vi kom ind på tidligere, kan reelle fedttab skjules af andre ting som væskeophobning.

Det kan lede dig til at tro, at du slet ikke har tabt noget fedt overhovedet, selvom det modsatte er tilfældet.

Med den fejlantagelse rumsterende i baghovedet, kan frustrationen hurtigt løbe løbsk, og du kan ende med at føle håbløshed og begynde at trøstespise, eller måske springe træningen – for så kan det hele jo også bare være lige meget.

I værste fald kan det føre til, at du helt opgiver!

Badevægten kan også være farlig, hvis du har opbygget muskelmasse gennem den rette styrketræning, og samtidig tabt fedt – altså ændret kropssammensætning.

Rykker vægten sig ikke, er der i virkeligheden sket det, at du har tabt det antal kg fedt, du har taget på i muskel.

På den måde går det samlede vægtresultat i nul, men din krop har ændret sig markant, og du kan være gået flere tøjstørrelser ned.

Har du derimod taget på, i stedet for at gå ned i vægt, så har du fået mere muskelmasse end du har tabt fedt, hvilket er godt da din muskelmasse er din helt egen justerbare fedtforbrænder.

Men din kropssammensætning har altså ændret sig, selvom vægten ikke fortæller noget om det.

Vægten kan altså være fuld af løgn, hvis du ikke kan analysere hvad der sker i din krop, og det kan hurtigt komme til at påvirke din motivation i negativ retning.

Faktisk er det bedst helt at smide vægten ud og udelukkende fokusere på proceduren, som vi præsenterer nedenfor.

Det er langt vigtigere end det ligegyldige tal vægten spytter ud, for det fortæller dig intet om, hvordan din krop er sat sammen.

Det samme kan man sige om metoden Body Mass Index, BMI – som bl.a. mange læger læner sig op ad, det er en lige så upræcis målemetode som badevægten, da der heller ikke her tages hensyn til kropssammensætningen.

Glem ikke målebåndet og de andre målemetoder

Et målebånd er en uundværlig del, når man ønsker at vide, om det går fremad, og antallet af forsvundne centimeter over hele kroppen kan være betragtelige – også selv om vægten står stille.

Har du kun ét redskab til rådighed, bør det være målebåndet.

Benytter du vægten, er målebåndet ligeså vigtigt, for selv om vægten ikke har rykket sig, kan det sagtens vise sig, at du er svundet flere centimeter fordelt på hele kroppen, når kropssammensætningen ændrer sig.

Mål derfor flere steder på kroppen eksempelvis omkring overarme, mave, hofter og lår.

Men hvad med fedtprocenten som mange taler om?

Jo, fedtprocenten er også et godt redskab, men her skal man benytte en fedttang og vide, hvad man laver for at få det præcist, og derfor er det bedst at få den målt hos en personlig træner, der er vant til at arbejde med fedttang.

Når fedtprocenten derimod måles på det udstyr der eksisterer til hjemmebrug i dag eller via de bioimpedansvægte i fitnesscentrene, bliver resultaterne ligeså upræcise som ved badevægten, simpelthen fordi de ikke er følsomme over for graden af hydrering i kroppen og fordi nogle vægte i virkeligheden kun måler over- eller underkrop, så gå uden om dem.

Men det vigtigste er i virkeligheden, om du er tilfreds med det du ser i spejlet, så derfor bør du også tage andre ting i betragtning som, hvordan sidder tøjet på dig, og om kan du pludselig stramme bæltet et hul mere ind.

Smid lænkerne (badevægten) ud

Der er ingen grund til at være lænket fast til din badevægt, for det er fuldstændig ligegyldigt, hvad tallene på vægten fortæller dig, hvis du ikke har den fjerneste anelse om, hvordan din kropssammensætning er.

Uden den kan du ikke sætte tallene i den rette kontekst.

I sidste ende handler det om, hvordan du har det.

Har du det fantastisk, kan det være lige meget, hvad vægten siger, så lad den ikke få skovlen under dig!

Omvendt kan det være lige meget, hvis vægten giver et flot tal, men du har det ad hekkenfeldt til, og ikke kan lide det, du ser i spejlet om morgenen.

Så spørg dig selv: hvis du er slank og tonet, og intet på kroppen blævrer, medmindre det er meningen, og samtidig føler dig frisk, energisk og selvsikker i egen krop, betyder et tal på en badevægt så noget i sidste ende?

Desværre lader mange mennesker, især kvinder, deres badevægt være herre over, hvordan dagen kommer til at se ud.

Har du haft en dårlig dag på arbejdet, fordi du, med pulsen hamrende derudaf, steg på vægten om morgenen, for derefter at sparke til den, da den viste dig et tal, du ikke kunne lide?

Så lad vægten ligge, eller brug den i det mindste sammen med måling af dine kropsmål, for at fastslå forholdet mellem fedt og muskelmasse.

Du vil blive overrasket over, hvor mange dage, der lige pludselig bliver gode igen.

Er du overrasket over denne revolutionerende information? Så se her… Der er nemlig mere endnu…

Hvis du virkelig vil mestre træning og kost og sætte dig ind i, hvad der skal til for at tabe fedt og opnå en sand kropstransformation og følelsen af succes – uden at flytte ind i et fitnesscenter og uden at skulle på ekstreme slankekure, så se videoen herunder nu.

Lad dine venner få glæde af artiklen – del den her: