Mavemusklernes anatomi og funktion

Maveregionen er delt op i to hovedområder, både hvad angår funktion, og hvad der umiddelbart er synligt. Den ene del er ”vaskebrættet”, mere præcist rectus abdominis, og den anden de skrå mavemuskler, lidt kringlet kaldet obliquus internus (og externus) abdominis, altså både de indre og ydre.

Mavemusklernes anatomi og funktion

Førstnævnte er det, de fleste stræber efter at kunne vise omverdenen, også selvom det bare er omridset eller bindevævet, der giver linjen i midten.

Rectus abdominis er ansvarlig for, at du overhovedet kan bukke dig forover, men det betyder ikke nødvendigvis, at du skal lave en masse mavebøjninger for at gøre dem synlige eller forbrænde fedtet omkring dem – det er bare deres funktion.

LÆS OGSÅ: SÅDAN FÅR DU EN FLAD MAVE

De skrå mavemuskler er nemme at få øje på hos individer med en lavere fedtprocent. De er placeret på siderne af tajlen, og gør det muligt at rotere kroppen og udføre vinklede bevægelser. Og ligesom før, så hjælper det ikke at udføre disse bevægelser for at komme af med fedtet på sidebenene.

Men der er også et tredje område i maveregionen, der er værd at nævne, nemlig den tværgående mavemuskel, også kaldet transversus abdominis, der er placeret dybt inde i kroppen, hvor den er snoet omkring rygsøjlen, og dermed sikrer stabilitet.

Kropskorsettet, hvad der efterhånden også i folkemunde kaldes ’coren’, udgøres af såvel mavemuskler som musklerne i lænden, og fungerer som en støtte for rygsøjlen. Så selvom mavemusklerne giver dig friheden til at bukke, bøje, dreje og rotere, er det ikke det eneste, de er sat i verden for.

Rectus abdominis, de skrå og ikke mindst de tværgående mavemuskler udgør hovedstøtten i ryggen og rygsøjlen, og forbinder desuden under- og overkrop. Sidstnævnte er en vigtig funktion, der gør kroppen i stand til at overføre energi fra den ene kropsdel til den anden, f.eks. overførelse af energi i ben og balder til overkroppen.

Denne form for energioverførsel sker hele tiden i løbet af dagens gøremål, f.eks. når du løfter dagligvarer eller slæber på en kasse med bøger, eller hvis du dyrker sport, og eksempelvis svinger et bat eller slår på en boksepude. Mavemusklerne og lænden forbinder altså kroppens to halvdele.

Det er så godt som umuligt at løfte tungt, hvis ikke rygsøjlen er stabil og du ikke har en stærk core, hvilket er altafgørende, hvis du forsøger at tabe fedt. Tunge løft er nemlig forudsætningen for, at fedttab kan lade sig gøre, og at udvikle kroppen i det hele taget.

Hvis du i stedet for at kravle rundt på gulvet og lave mavebøjninger, der er ineffektive, sætter dig for at udføre flerledsøvelser, hvilket vi kommer ind på senere, bliver dine mavemuskler trænet langt bedre. Det er let at bøje kroppen, hvilket er grunden til, at du kan udføre hundredvis af mavebøjninger; men lette udfordringer giver ikke resultater – uanset, hvor længe de står på.

Mavemuskler

Coren er ikke skabt til at udføre en masse mavebøjninger; det er ikke en naturlig bevægelse, og det var ikke det, der holdte vores forfædre i live i urtiden. Det er i stedet noget, som mennesker i det moderne samfund har fundet på, i deres iver på at opnå flotte mavemuskler, og som de i sidste ende er mislykkes med.

Corens funktion er i stedet at støtte rygsøjlen, samt overføre energi mellem under- og overkrop. Den form for energioverførelse er, modsat mavebøjninger, en helt naturlig bevægelse, og det var netop det, vores forfædre satte deres lid til. Samtidig er det er vejen til at opnå den flotte, veltrænede mave.

Nøgleordet er dermed ”stabilitet”, og så snart du indser, at mavemusklernes funktion er at stabilisere, og ikke bøje eller rotere i længere tid ad gangen, får du efterhånden en god forklaring på, hvorfor de andre tilgange har fejlet igen og igen.

Er du overrasket over denne revolutionerende information? Så se her… Der er nemlig mere endnu…

Hvis du virkelig vil mestre træning og kost og sætte dig ind i, hvad der skal til for at tabe fedt og opnå en sand kropstransformation og følelsen af succes – uden at flytte ind i et fitnesscenter og uden at skulle på ekstreme slankekure, så se videoen herunder nu.

Lad dine venner få glæde af artiklen – del den her: