Personlig træner pris

Sådan finder du den bedste træner til prisen

Personlig træner pris? Fitnessverdenen er gennemsyret af forskellige forløb og priser hos personlige trænere, så hvordan sikrer du dig den bedste personlige træner til prisen?

hvad koster en personlig træner

Det er ikke let at finde rundt blandt de mange tilbud, og det kan svært at overskue processen med at finde den bedste en personlig træner og til den bedste pris.

Personlig træner er ikke en beskyttet titel, og kræver ikke en officiel uddannelse, så det betyder at alle i princippet kan kalde sig personlig træner. Dertil kommer at nogle trænere kun har personlig træning som et fritidsjob eller hyggejob, mens andre benhårdt satser på hele tiden at dygtiggøre sig og arbejder som personlige trænere på fuld tid.

Kvaliteten kan derfor svinge rigtig meget, og derfor er det vigtigt at være klædt ordentligt på til at gennemskue, hvad du får for dine surtoptjente sparepenge, når du går i gang med at søge på personlig træner pris.

Her er en guide til med 5 gode råd til, hvordan du finder den bedste personlige træner til en god pris.

Inden du begynder med at kigge på prisen for en personlig træner, bør du starte med at kigge på, hvad dit behov er, og hvad de enkelte trænere rent faktisk tilbyder.

1) Afdæk dit behov, så du får den rigtige type personlige træner, inden du kigger på pris

Personlig træner pris – sådan tænker de fleste, for vi er vant til at tænke sådan, når vi står og mangler en ting i dagligdagen – eksempelvis bilreparation pris, opvaskebørste pris, gulerødder pris. Men i virkeligheden burde det hedde: behov personlig træner pris.

 • Har du brug for at tabe dig?
  Har du mange kilo, du skal af med, eller skal du strammes op?
 • Har du brug for at opbygge muskelmasse/styrke?
  Og er der et specielt formål med dit ønske? Ønsker du at blive tonet, eller har du brug for styrke kroppen i forhold til dit arbejde?
 • Har du skader eller sygdomme, der skal tages hensyn til?
  Har lægen eller fysioterapeuten sagt god for, at du kan starte med at træne, eller har du behov for decideret genoptræning, inden du starter på et andet træningsforløb?
  Eller er nogle kropsdele svage?
 • Har du skavanker, som du ønsker udbedret?
  Lider du af ondt i ryggen, ømme knæ eller spændinger i skuldrene?
 • Hvilken tid på dagen har du mulighed for at træne?
  Risikerer du at skulle tage fri for arbejde, og vil din arbejdsgiver acceptere det, eller det lettest komme afsted i weekenden eller efter børnene er puttet? Eller har du skæve arbejdstider og brug for fleksibilitet hos træneren?
 • Hvor mange gange om ugen ønsker du at træne?
  Hvor meget tid er du villig til at sætte af ugentligt? Skal træningen være effektiv, så du kan bruge din fritid på andre ting eller ønsker du at træne mange gange om ugen i længere tid af gangen?
 • Hvor meget og hvilken erfaring har du med træning?
  Er du helt grøn, eller har du erfaring med lige præcis den type træning, som du ønsker?
 • Ønsker du at træne sammen med en i din omgangskreds eller alene?
  Er det motiverende for dig at træne sammen med en, du kender, eller har du brug for, at træneren kun har fokus på dig, mens du er der?
 • Vil du gerne kunne klare dig på egen hånd hurtigt, eller du vild med komplicerede programmer med tonsvis af forskellige øvelser?
  Går du efter den mest effektive metode til at opnå de resultater, du ønsker, eller er du villig til at give køb på resultater til fordel for mange forskellige øvelser og variationer, selvom det betyder, at du måske ikke når dit mål eller har du mere brug for en personlig træner, fordi du ikke kommer afsted, hvis ikke der står en og venter på dig?

Når du har overvejet dine behov, kan du bedre vurdere om de trænere, du kigger på, rent faktisk er de rigtige for dig. Altså: behov personlig træner pris!

Ønsker du at tabe dig på en hurtig og effektiv måde, er det uhensigtsmæssigt med en personlig træner, uanset pris, der primært tilbyder cardiotræning, da det tærer på din muskelmasse, og dermed din fedtforbrænder, så du må nøjes med et lille vægttab og får svært ved at holde vægten vedlige efterfølgende.

Ønsker du at løbe maraton eller at kaste dig ud i langdistancecykling eller en Iron Man, bør du lære, hvordan du bedst får opbygget din styrke og muskelmasse, inden du kaster dig ud i projektet, og derefter hyre en personlig træner med speciale i den disciplin, du ønsker at mestre.

personlig træner pris

I nogle tilfælde vil du kunne nøjes med en træner, og i andre tilfælde er du bedst tjent med to forskellige trænere med hver deres speciale.

Ønsker du at forbedre din kondition nok til at løbe 5 km, behøver du faktisk IKKE cardiotræning, men vil være langt bedre stillet med en træner, der tilbyder progressiv styrketræning. Her vil du nemlig også forbedre din form væsentligt alene ved at styrketræne, og samtidig mindsker du din risiko for skader.

Ammer du, og ønsker du vægttab, kan du risikere at mælken bliver sur ved meget cardiotræning, hvorimod der ingen risiko er ved styrketræning.

2) Er prisen på en personlig træner vigtigere end distancen?

Uanset, hvordan du vælger at gribe det an, bør du altid søge i en radius af en times transport fra din bopæl eller arbejde og ikke bare i den by, du bor i.

Det er muligt at den allerbedste personlig træner og pris befinder sig lige rundt om hjørnet fra dig, men det er ærgerligt at stå midt i et forløb, som du måske ikke er tilfreds med, og så opdage at du for bare 1000 kr. mere kunne have fået en træner i topklassen i nabobyen blot 15 km derfra.

Omvendt er det også irriterende at kunne være sluppet 1000 kr. billigere i nabobyen for nøjagtig det samme tilbud.

3) Kost og træning hænger sammen – Er kostvejledning en del af den personlige træner pris?

Din kost kan enten underbygge din træning og hjælpe dig hurtigere frem til resultaterne, eller den kan hindre dig i at få det maksimale ud af din træning.

Selvom du måske synes, at du spiser sundt, så er det ikke sikkert at din kost er optimal i forhold til din træning, og de mål du ønsker at opnå.

Derfor er det vigtigt at se på, om kostvejledning er en del af forløbet, og om det er med i prisen hos den personlige træner eller skal købes separat.

Vælger du udelukkende at benytte dig af en kostvejleder, kan det godt være at du taber dig til at starte med, men du risikerer at få meget svært ved at holde vægten efterfølgende.

Kostplan eller kostprincipper

Er der kost med i træningsforløbet, kan det se ud på to måder. Enten er der tale om kostprincipper med det formål at skabe en livsvarig ændring i eller også er der tale om en decideret kostplan.

Langt de fleste kostvejledere benytter sig af kostplaner, men enkelte kostvejledere bruger principper.

En kostplan der er målrettet vægttab er det samme som en slankekur!

I det øjeblik du skal til at måle og veje eller helt udelukke visse typer fødevarer, så er du rent faktisk i gang med en slankekur.

En slankekur er midlertidig, og du hverken kan eller skal overholde den resten af livet, og derfor tager de allerfleste på igen efter en kur. Og ofte er det ikke bare de tabte kilo, der kommer retur. De tager også ”venner” med, og pludselig ender du med at veje mere, end du gjorde inden du gik på kur/begyndte at følge kostplanen.

En kostplan kan være streng eller mindre streng, men den er aldrig permanent, og for langt de fleste er det umuligt at leve efter en stram kostplan selv gennem en kort periode.

Kostprincipper derimod er mere fleksible og gør det muligt at ændre livsstil, fordi det er lettere at passe ind i hverdagen – også de dage det går stærkt.

4) Hvad tilbyder den personlige træner i forhold til prisen?

Hvad tilbyder træneren eller kostvejlederen egentlig, og kan du stole på det, du får, eller kommer du til at betale ekstra for en masse smarte tricks, buzzwords og lignende?

Personlig træning er ligesom kostvejledning desværre en broget verden, og der kan være stor forskel på, hvad den enkelte kostvejleder eller træner tilbyder.

Nogle tilbyder fedtmåling, andre biosignatur, og så er der dem der gerne vil sælge dig en masse kosttilskud oveni. Hvad bygger på videnskab, og hvad kan du reelt bruge til noget?

Hvordan skelner du en reel fordel fra regulært bullshit?

Først og fremmest kan du se på, om de resultater den enkelte træner eller kostvejleder lover er realistiske.

 • Lover træneren eller kostvejlederen urealistiske resultater? Det er ikke realistisk at tabe 20 kg på 2 måneder medmindre du vejer 150 kg og udelukkende lever fast food.
 • Kan træneren eller kostvejlederen dokumentere, at deres metode virker? En dygtig træner eller kostvejleder beviser det.
 • Kører de med knaldtilbud hele tiden? En dygtig træner eller kostvejleder har ikke brug for at konstant have tilbud!
 • Er træneren eller kostvejlederen urealistisk billig i forhold til konkurrenterne? En dygtig træner eller kostvejleder lever af det, og har ikke råd til eller brug for at sælge et forløb til eksempelvis 1000 kr.

Her er forklaringer på en del af de begreber, som du vil støde på i forbindelsen med søgen efter pris på en personlig træner:

Vejning:

Alle personlige trænere vejer deres klienter. Metoden er naturligvis god til at se til at spore fremskridt, men kan ikke stå alene.

En vægt tage ikke højde for den muskelmasse du bygger på i løbet af et forløb, så selv om du kan godt risikere at vægten står stille en uge, fordi du har øget din muskelmasse, kan du rent faktisk også have tabt fedt. Muskler vejer nemlig væsentlig mere end fedt, selv om de fylder meget mindre.

Måling:

Måling med et centimetermål er den mest præcise metode. Det kræver selvfølgelig, at målingen foretages de sammen steder på kroppen hver gang, men her får du det bedste og mest reelle tal for dine resultater.

BMI:

Problemet ved Bodymass Index (BMI) er, at det ikke tager højde for sammensætningen af muskel -og fedtmasse, men udelukkende måler ud fra vægten. To mennesker kan således have det nøjagtig samme BMI, men den ene har langt mere fedt på kroppen, hvor den anden har langt mere muskelmasse. Derfor er tallet misvisende og ubrugeligt – også hvis du gerne vil vide, om du er inde for den sunde grænse eller trænger til at smide et par kilo.

Fedtmåling:

Mange både mennesker ønsker en måling af deres fedtprocent, når de kommer hos en personlig træner, men det er ikke alle den kan foretages på.

Er du overvægtig, kan målingen være meget misvisende, da ophobet væske og fedt gør det svært eller umuligt at foretage opmålingen med en fedttang.

Fedttangen kan være et nyttigt redskab for den personlige træner til at se, hvor meget du har rykket dig fra måling til måling, men om du har en fedtprocent på 10 eller på 18, er faktisk ligegyldigt, og derfor bør det ikke være en afgørende faktor for dig, om hvorvidt du får målt din fedtprocent.

Nogle trænere benytter udstyr, du skal stå på og evt. holde i stedet for fedttang. Denne metode er endnu mere upræcis uanset, hvor dyr maskinen ser ud til at være.

Ønsker du en præcis måling af muskelmassen i forhold til fedt i kroppen, skal du scannes i en dexa-scanner. Det har de kun på hospitalerne.

BioSignature:

BioSignature siges at måle din hormonelle ubalance og dermed vise, hvor du tager fedt på og hvorfor. Hormonerne er med til at styre, hvor du lagre dit fedt, men hvad er meningen med at måle det? Ofte ved du godt dette selv, og du kan alligevel ikke punkttræne fedtet væk – så kunne man have sixpack og store laskede lår samtidig, og hvor mange har du set der ser sådan ud?

Metoden er altså fis blandet med nok sandhed til at man køber hele pakken, selv om der mangler beviser for flere af strategierne, og ”kuren” overordnet er sov godt, træn tungt og spis groft, proteinrigt og skær ned på kulhydraterne. Det sidste kunne enhver god personlig træner have fortalt dig.

Så hvad kan man så bruge BioSignature til? Jo, mange af dem der udbyder denne metode kan bl.a. bruge den til at sælge dig alskens typer kosttilskud, som du måske ikke har brug for, særligt ikke hvis du alligevel er i gang med at omlægge din kost til flere grove grøntsager og magert kød, fisk, skaldyr.

Kosttilskud:

Kosttilskud som fiskeolie eller lidt proteinpulver er helt fint, og du kan også sagtens være i underskud af jern eller D-vitamin, som vi bedst optager via solen og derfor mangler i det kolde nord om vinteren, men når en kostvejleder eller personlig træner begynder at anbefale, eller endnu værre sælge, dig en masse forskellige kosttilskud, hvad enten der er tale om piller eller pulvere, som der måske ikke er belæg for, bør du være på vagt.

Du har ikke brug for kreatin, weight gainers og mange af de andre ting, som træningswebshops sælger til at opnå en sund og stærk krop.

Ønsker du være bodybuilder og stille op i konkurrencer er det en anden sag, men hvis du blot har et helt almindeligt ønske om en slank og stærk krop, er det helt unødvendigt.

Du har heller ikke brug for at tage en masse forskellige vitaminer og mineraler, medmindre din læge har konstateret, at du er i kraftigt underskud af specifikke typer.

Kort sagt – Brug lægen til at diagnosticere om du rent faktisk mangler noget, inden du smider penge efter det.

5) Pris på en personlig træner og kvalitet af træningen hænger ofte sammen

Som i så meget andet i livet hænger pris og kvalitet ret ofte sammen, og sådan er det også ofte med en personlig træner og kvaliteten af træningen.

Det betyder ikke, at du ikke kan være heldig at falde over en god personlig træner til en lav pris, men det er sats, for jo mere erfaring og uddannelse en træner eller udbyder har, jo højere er prisen ofte.

Det er dog en smule mere komplekst end bare at sammenligne pris på en personlig træner og antallet af år som træneren har været i gang, når det handler om at finde frem til den helt rigtige træner for dig.

For mange trænere arbejder kun som personlige trænere på deltid eller har det som et fritidsjob, så derfor kan man ikke automatisk sammenligne personlige træneres erfaring på, om de har kaldt sig personlige trænere i eksempelvis 2 år eller 4 år.

Personlige trænere på fuld tid lever KUN af det, og opbygger derfor en større erfaring langt hurtigere end deltids- eller fritidstrænere. Du kan altså have en fuldtidstræner med 1 års erfaring, som har samme eller mere erfaring end en træner der kun arbejder med personlig træning få timer om ugen, men som har kunnet kalde sig personlig træner i årevis.

Og så er der lige det med at sikre kvaliteten af træningen, og at dit behov er sat i højsædet, hvis træneren har et fuldtidsarbejde og kun er træner nogle få timer om ugen.

Hvor meget overskud ville du selv have til at sætte dig ind flere andre menneskers behov, hvis du ved siden af dit fuldtidsarbejde, skulle bijobbe ved siden af?

pris for personlig træning

Det er værd at bemærke, at trænere i store fitnesskæder kan være ansat på fuld tid, men det er ikke nødvendigvis det samme, som at de er personlige trænere på fuld tid. Ofte indeholder arbejdsdagen mange andre opgaver på vagten, såsom at passe receptionen og/eller de er holdundervisere ved siden af, så her kan man altså heller ikke regne med, at man bare kan måle lige over på erfaringen.

I mindre centre er træneren ofte selvstændig og lejer sig ofte ind, så der kan være meget stor forskel på den enkelte træners metoder og anbefalinger, medmindre trænerne arbejder under et samlet fastlagt koncept.

En sidste, men vigtig, detalje er om træneren forsøger at sælge dig så meget som muligt, frem for det du har brug for.

Skal du eksempelvis allerede på hjemmesiden tage stilling til, hvor langt et forløb du skal have, men foretage selve købet uden videre vejledning?

Eller er træneren opsat på, at du skal købe et forløb der strækker sig over flere måneder uden at vide noget særligt om dit behov, eller anbefaler dig det, velvidende at du kun har få kilo at tabe?

Gå IKKE automatisk efter de lange forløb, men nøjes med at binde dig for max. en måned af gangen – medmindre der foreligger særlige omstændigheder i din situation.

Dit forhold til din træner er baseret på tillid, så det er vigtigt, at I kommer godt fra start sammen, og at har du mulighed for at møde denne, inden du starter i forløb?

Du skal have mulighed for at tage stilling til om kemien passer, og at vurdere om I er godt match.

Der er flere måder at finde din kommende personlige træner på:

 • Spørg i din omgangskreds om nogle kender en god personlig træner, og hvad prisen er hos den pågældende træner, men hav DINE behov i mente.
 • Hvis din kollega, veninde eller en i deres omgangskreds har været glad for en træner de har haft, så kig gerne nærmere på denne, men husk, at hvis personens mål med deres forløb var at løbe maraton, så er det ikke sikkert at træneren også er den rigtige for dig, hvis dit ønske er vægttab.
 • Research på nettet efter personlige trænere i dit område.

Uanset hvilke metode du vælger at benytte, er du nu bedre klædt på til at finde den rigtige træner, hvis du benytter dig af de råd, du lige har fået.

Vi håber, at du finder en træner der passer til dig, og ellers er du meget velkommen til at læse mere nedenfor.