Kom frygten for vægtlokalet i fitnesscentret til livs med 8 lette tips
Hører du til de mange kvinder og mænd bliver rædselsslagne ved tanken om at stå i et fitnesscenter og løfte vægte ved siden store muskuløse mænd og tonede kvinder, går du glip af den mest effektive træningsform og vejen til at blive og forblive slank samt de mange andre fordele som styrketræning giver.
Og det er en skam at berøve sig selv for det, når du med disse 8 tips let kan smide bekymringer, frygt og fordomme over skulderen og kaste dig ud i det – også selv om du aldrig har rørt en håndvægt.
Når mændene med definerede muskler og kvinder med tonede kroppe findes i vægtsektionen af fitnesscentret er det ikke en tilfældighed.
De ser sådan ud, fordi de har fat i noget og rent faktisk træner på en måde der giver dem mulighed for at ændre deres kropssammensætning i modsætning til de mennesker, der udelukkende opholder sig cardio-sektionen.
Det er ingen hemmelighed, at lokaler med frivægte på rad og række ofte kan ligne en mandeverden, fyldt med testosteron og muskuløse gutter.
For mange virker det ved første øjekast for intimiderende, og det er let at blive nervøs for at komme til at se dum eller slap ud eller at komme til at gøre noget forkert.
Kan du nikke genkendende til den følelse, så er du bestemt ikke den eneste.
Mange af vores klienter beskriver den usikkerhed eller frygt i deres første henvendelse til os, når de går forbi prustende og svedende vægtløftere i deres lokale fitnesscenter, eller når de stiller sig foran et vægtstativ, men følelsen fordufter heldigvis så snart de kommer i gang hos os og lærer, hvor let styrketræning kan være og hvor hurtigt resultaterne kommer.
For når du ved, hvad du laver kommer den selvsikkerhed automatisk, der gør at du er fløjtende ligeglad med, hvad andre tænker.
Når nogle af vores klienter alligevel vælger at købe udstyr og træne hjemme efterfølgende, er der som regel andre grunde, der ligger til grund såsom bekvemmelighed, at have udstyret for sig selv, som de har prøvet hos os, eller fordi de ikke bryder sig om fælles omklædning og bad helt generelt.
Øvelser med vægte er det bedste til at skabe varige forandringer i dit liv, og det er heldigvis nemt at vende frygten til begejstring og i stedet vandre gennem vægtlokalet med spænding og entusiasme ved at følge disse tips.
Tip # 1: Drop bekymringerne
Det lyder måske lettere sagt end gjort, men tænk på, hvor meget du og de andre har tilfælles i stedet for på forskellene, så der er ingen grund til hverken at overanalysere situationen eller være nervøs for, hvad der foregår i de andres hoved.
Du har nøjagtig lige så meget ret til at være der, som alle andre!
Så længe du er høflig og helt nede på jorden, er der ingen der vrisser ad dig, eller synes du er i vejen.
Måden du ser dig selv på, og de tanker du gør dig om, hvad der mon kommer til at ske, er alt sammen noget, der udelukkende foregår oppe i hovedet på dig selv.
Hvis du til gengæld tillader dig selv at se helt enkelt på det, så bliver det også derefter.
- Du har betalt det samme for et medlemskab, som ham bodybuilderen der står ved siden af dig, og du hører lige så meget til i vægtlokalet, som han gør.
- Du er her ikke for at imponere et dommerpanel, så hvorfor bekymre sig om, hvad andre tænker.
- Fokusér på at få det bedste ud af træningen, og på at gøre noget godt for dig selv og din krop. Det gør de andre, og det er trods alt derfor, du valgte at tage herned i første omgang.
Det mest sandsynlige er faktisk, at alle andre i centret er fløjtende ligeglade med din træning, og at de derfor passer sig selv.
Men hvad så med opførsel og manerer?, tænker du sikkert.
Det er ikke et fornemt middagsselskab – det er et fitnesscenter, så hvis du bare er høflig omkring de andre gæster i centret, kigger ingen skævt til dig.
Spørg gerne ind til, hvornår andre er færdige med at bruge det udstyr, du gerne vil i gang med.
Og hvis nogen spørger dig om det samme, så giv dem et simpelt svar.
Tit og ofte spørger folk, hvor mange sæt du mangler.
Når det sker, så giv et klart svar, og undgå vendinger som ”jeg er lige begyndt” – for så risikerer du, at de bare bliver hængende.
Giv dem noget konkret, som f.eks. ”jeg mangler 2 sæt” eller ”jeg er færdig om 10 minutter”.
Her er det også god kutyme at foreslå at træne mellem hinandens sæt, så I deles om udstyret.
På den måde bliver der også en hyggelig atmosfære, og du bliver mindet om, at de andre i lokalet også bare er mennesker.
Tip # 2: Øv derhjemme først eller allier dig med en personlig træner
Det er en rigtig god idé først at blive bekendt med bevægelserne og øvelserne, indtil du føler dig godt tilpas og tryg.
Det kan du gøre enten hjemme hos dig selv eller hos en personlig træner i et lille center, hvor du ikke er omgivet af lange øre og nysgerrige blikke, der prøver at aflure tips fra træneren og glor på dig.
Du kan sagtens øve hjemme med et kosteskaft og nogle fyldte vandflasker – så længe det giver en god og behagelig vægt.
Når det så er sagt er det naturligvis en fordel, hvis der allerede er andre i familien der træner, og måske har noget vægtudstyr du kan låne, men det vigtigste er, at du først og fremmest bliver bekendt med, hvordan øvelserne udføres.
Når du føler dig klar, er næste skridt at tage en tur til fitnesscentret.
Her er det en god idé at begynde i et roligt område, hvor der muligvis er nogle lette øvelsesstænger.
De vil nemlig være perfekte til dine første træningssessioner.
Er der ingen øvelsesstænger, så er der sikkert et kosteskaft et sted.
Når først du har det godt med at bruge et skaft eller en øvelsesstang i det mere rolige område, så tag en af delene med ned i et område med frivægte.
Sidste trin er så at gå i gang med en let vægtstang og håndvægte.
Det vigtigste er, at du opbygger selvtillid ved at gå stille og roligt frem, så hele processen kommer til at opleves helt anderledes; lige pludselig føler du dig sikker og godt tilpas, og ved hvad du gør.
Tip # 3: Undgå myldretid i træningscentret
Planlæg din træning efter, hvornår der er færrest mennesker i dit træningscenter, hvis din kalender tillader det.
Det betyder måske, at der skal planlægges lidt ubelejligt i starten, men det er for en kort periode, og en rigtig god måde at komme i gang på.
Det er meget muligt, at du er et B-menneske, men i mange centre er morgentimerne ofte de mindst travle.
En anden mulighed er at træne midt på dagen, inden centret bliver fyldt omkring fyraften eller at træne sent om aftenen.
Se dig selv i omgivelserne:
- Når der så er stille og roligt i centret, så gå en tur gennem vægtlokalet for lige at snuse til det.
- Sæt dig gerne på en træningsbænk og justér vinklen på den.
- Kig dig omkring, og føl dig hjemme.
Luk derefter øjnene og se dig selv lave de øvelser, du har trænet derhjemme.
Tip # 4: Tag én øvelse ad gangen
Rom blev ikke bygget på en dag, så det er vigtigt at bevare overblikket ved at tage én ting ad gangen.
Hold dig til en enkelt frivægtsøvelse i starten, der er nem at lære, som f.eks. en håndvægtsøvelse.
Fordelen ved håndvægte er, at du kan tage dem med dig til et roligere område i lokalet, hvor du føler dig godt tilpas – bare husk at stille dem på plads igen.
Gå stille og roligt fremad på samme måde med vægtstængerne.
Ved at fokusere på én øvelse ad gangen undgår du at blive overvældet.
Tip # 5: Læg en plan
Noget af det vigtigste er at lægge en plan, inden du træder ind i lokalet med de frie vægte.
Når du har en strategi for, hvilket udstyr du har tænkt dig at benytte, slipper du for at blive forvirret og overvældet af alle mulighederne.
En enkel plan er altid en god måde at starte træningen på, så du slipper for at vandre hvileløst rundt, mens du prøver at komme i tanke om, hvad det nu var du skulle træne, og hvor udstyret står.
Man kan sammenligne det med et barns første skoledag.
Der er tusindvis af tanker der farer gennem barnets hoved, hvis han eller hun aldrig har været ved skolen før, aldrig har været i et klasseværelse, og aldrig har mødt læreren.
Men hvis barnet til gengæld har fået en rundvisning inden, har siddet ved bordene, har fået snust lidt til klasseværelset og har tegnet på tavlen, bliver skolestarten noget nemmere.
Den samme tilgang kan bruges, når du første gang træder ind i fitnesscentrets ”vægtafdeling”.
Sørg for at have noget tøj på, der er behageligt og som du har det godt med, tag en tur rundt i lokalet, INDEN du går i gang med dit træningsprogram, og væn dig til alle de sanseindtryk, der er i lokalet.
Tip # 6: Tag en ven eller veninde med
Tag en i din omgangskreds med, så du ikke står alene.
Det er altid bedre dele oplevelsen med en du kender, hvis du er lidt nervøs omkring det hele.
Træk lidt på skuldrene af det hele og grin lidt, spot hinanden og giv hinanden konstruktiv kritik, når I laver øvelserne.
På den måde kan det blive en både sjov og lærerig oplevelse, og hvem ved – måske kan han eller hun blive til en fast træningspartner, så I kan støtte hinanden undervejs, hvad enten slutmålet er at blive slank, mindske gener eller at få store bøffer.
Tip # 7: Husk, at de andre er mennesker ligesom dig
Husk på, at de andre i centret også er mennesker med følelser og bekymringer, og at de også var nervøse, dengang de for første gang trådte indenfor i et vægtlokale.
Det er muligt, at mændene har store muskler nu, men måske var de engang de små og spinkle i klassen eller de buttede.
Måske har de også gået og funderet over, om de andre i centret mon ville kigge skævt til dem, når de trænede.
Det samme gælder de kvinder i centret, der står skåret i granit.
De har garanteret ikke altid set sådan ud.
Endelig er det værd at bemærke, at mange mænd elsker at være dagens helt, når andre -især kvinder – ser ud til at være lidt forvirrede eller at have brug for hjælp – og det gælder så sandelig også i fitnesscentre.
Langt de fleste mænd vil være mere end villige til at hjælpe, hvor end du måtte træne.
Det samme gælder for de veltrænede kvinder, selvom de virker lidt farlige, når de står og løfter tungt.
Som regel er de mere øvede besøgende i fitnesscentret villige til at hjælpe nybegynderne, så bare spørg løs, hvis du har brug for hjælp – og slip alle fordommene.
Tip # 8: Forestil dig det værste, der kan ske
Et sidste godt tip er at forestille sig, hvad det værste er, der overhovedet kan ske.
For hvad ER det værste, der kan ske, når du står ved siden af de store drenge under træningen?
Hvis det værste er, at du kommer til at gøre et eller andet forkert og andre ser det, så husk, at der ikke er en alarm, der pludselig sætter i gang, eller at alle omkring dig vil stå og stirre.
Der skal rigtig meget til, før du tiltrækker dig opmærksomhed.
Som med mange ting her i livet, får man kun uønsket opmærksomhed, hvis man larmer, kaster med tingene eller generer andre.
Så sæt vægtene stille og roligt ned, fokusér på din egen træning, og husk at se dig for, så du ikke støder ind i andre eller falder over noget – så skal det alt sammen nok gå.
Det værste der kan ske i virkeligheden er, at du kommer til skade ved at bruge en forkert teknik, men det er jo en helt anden snak og har intet med de mennesker at gøre, som du bevæger dig rundt i mellem i styrkesektionen.
Det første skridt er altid det sværeste
Så snart du får taget det første skridt, vil resten stille og roligt falde på plads.
Det er helt naturligt at være spændt og nervøs første gang, man går i gang med noget, men når først du er kommet i gang, vil det hurtigt gå op for dig, at alle dine bekymringer bare var netop det: bekymringer.
Handlingslammelsen rammer kun, når du spekulerer for meget over tingene og holder dig tilbage.
Så træk på smilebåndet, tag en dyb indånding, og kast dig ud i det.
At træne i vægtlokalet er ikke meget anderledes end at springe fra 10 meter vippen i svømmehallen; det er skræmmende når man står på vippen og kigger ned, men når først man har taget springet, vil man gerne prøve igen.