Den store fede løgn

Mange har det indtryk, at kiloene må rasle af eksempelvis cykelryttere med alt den træning, og at de kan spise, hvad de vil.

Men som den tidligere professionelle cykelrytter, og vinder af Tour de France, Bjarne Riis fortæller i et interview til TV2, forholder det sig stik modsat.

Reporter: ”Har du nogensinde måtte sulte dig selv for at ramme det rette niveau vægtmæssigt?”

Bjarne Riis: ”Det er garanteret!”

Og det er ikke kun i cykelsport, at udøverne har svært ved at holde vægten trods enorme mængder tid brugt på cardiotræning.

Som den garvede kvindelige maratonløber Kim Raine i sin tid sagde:

Som vi pointerede i første del, bidrager cardio over længere distancer – uanset om det er i form af løb eller cykling – IKKE væsentligt til vægttab.

Og den altdominerende årsag er at:

Cardio forbrænder kun få kalorier!

Cardio leverer kun minimal kalorieforbrænding både under og efter træningen, hvilket resulterer i minimalt eller intet fedttab.

Og skal vi være hudløst ærlige, så er resultaterne den eneste grund til at de fleste, der ønsker at tabe sig, dyrker cardio. Mange gør det af nød – ikke af lyst.

Faktisk kan du over tid forvandle din krop til en FEDTLAGRINGSMASKINE, jo mere cardio du dyrker, i stedet for en FEDTFORBRÆNDINGSMASKINE.

Og uanset grunden til du startede din cardiotræning, er det næppe det resultat, du ønsker.

Altså er cardio IKKE vejen frem, hvis du vil have det maksimale udbytte i forhold til den tid, du investerer i din træning.

Jo hurtigere du ser den kendsgerning i øjnene, jo hurtigere vil du nå i mål.

Du får derfor i denne del af Insider tre eksempler, der viser dig, hvorfor du roligt kan ligge løbeskoene på hylden og hoppe af spinningcyklen.

1. DEN STORE LØGN I FITNESSCENTRENE

Nogle cardioaktiviteter bliver udråbt til at være helt fantastiske kalorieforbrændere.

Værst står det til, hvis vi bevæger os over i de endeløse rækker af cardiomaskiner, der forefindes i fitnesscentrene og som også fås i udgaver til hjemmebrug.

Du kender dem sikkert godt.

Dem med et display der, efter sigende, fortæller dig, hvor mange kalorier (kcal) du har forbrændt.

Hvis vi nu skal være helt ærlige, så kigger du nok ret meget på tallene, hvis du står på sådan en, ikke? ?

Inden du starter din træning beder træningsudstyret dig om at indtaste din vægt – dette er for at kunne beregne, hvor mange kcal du forbrænder.

Men hvis du tror at det tal, der står på maskinen, er udtryk for, hvor mange kcal du rent faktisk har forbrændt under din cardio-session, så tro om igen.

Hovedårsagen er, at ”maskinen” bruger din vægt til at udregne dit HVILESTOFSKIFTE – altså det antal kcal du forbrænder – når du ligger hjemme på sofaen, for det medtages altid i beregningen.

Eksempel:

Det gennemsnitlige hvilestofskifte – altså de kcal det koster at holde kroppen status quo, hvis du lå på sofaen hele dagen – ligger på omkring 1800 forbrændte kcal i døgnet.

Lad os nu antage, at du træner 60 minutter på en crosstrainer og forbrænder 8 kcal pr. minut indtil der, ifølge udstyret, er forbrændt 480 kcal.

Har du så ikke forbrændt 480 kcal?

NEJ, for de 480 kcal er INKLUSIV dit hvilestofskifte.

Derfor må vi fratrække hvilestofskiftet på 75 kcal, som det giver, når vi dividerer de 1800 kcal med døgnets 24 timer, for dem ville du jo have forbrændt under alle omstændigheder.

Altså står vi tilbage med 405 forbrændte kcal.

For nogle lyder det af meget, for andre lyder det af lidt, og derfor er du nødt til at holde tallet op i mod noget der kan vise, hvor meget/lidt de 405 kcal i virkeligheden betyder.

Det får du det chokerende svar på om lidt.

Men det slutter ikke her – har du lagt mærke til de absurde tal, maskinerne ofte spytter ud?

Det er ikke uhørt, at hvis du træner i 60 minutter kan maskinerne vise, at du har forbrændt helt op til 1000 kcal.

Folk vil se, at det nytter, og det ved fabrikanterne godt, så de ”pynter” lidt på resultatet – de vil jo gerne have, at folk skal blive ved med at bruge deres udstyr.

Og hvem gider at stå på en maskine, som mange ligefrem forbinder med tortur, for at forbrænde et sølle antal kcal?

Derfor kommer maskinerne med de enorme tal.

Ikke bare er det urealistisk at forbrænde så astronomisk et kalorietal – det giver heller ingen mening evolutionsmæssigt.

Hvis kroppen rent faktisk var sådan indrettet, at den kunne forbrænde så mange kcal på en time i luntetempo, ville vi aldrig have overlevet som art.

De kcal vi ville have forbrændt ved at gå på jagt, ville have kostet os livet. Vi ville dø af sult, før vi kunne nå at finde noget at spise.

2. HVAD FORBRÆNDER DU I VIRKELIGHEDEN?

I stedet for at tro på træningsmaskinernes ”udregninger” er der her en fiks udregner, der tager højde for dig, og den aktivitet du laver, MINUS de kcal du ville have forbrændt uanset.

Vi har plottet Joans tal ind i beregneren som eksempel og taget de mest gængse former for aktivitet og her er, hvad Joan rent faktisk forbrænder:

Altså et gennemsnit på 422 kcal forbrændt ved en times træning.

Og her kommer så den nøgne sandhed på et sølvfad, som forhåbentligt betyder at du ALDRIG kaster dig over denne form for træning igen for at forbrænde fedt.

Der er 7000 kcal i 1 kilo kropsfedt.

Ved et stabilt vedligeholdsindtag i kcal, hvor du hverken taber dig eller tager på, vil det altså tage Joan…

16,5 time (7000/422) at forbrænde 1 kg kropsfedt.

Altså – træner Joan 3 gange om ugen a 1 time udelukkende med cardio, vil det tage hende over en måned at komme det ene kilo fedt til livs.

Ikke særlig imponerende!

Prøv selv at taste dine data ind og se, hvad du forbrænder ved forskellige aktiviteter – nedslående ikke sandt!

Og glem ej de efterfølgende konsekvenser af aktiviteten som oveni forringer din evne til at forbrænde fedt yderligere.

Det er altså forklaringen på, hvorfor Joan ikke kunne komme kiloene til livs med alt den træning, hun lavede.

Og hvorfor vores klient Dorte, som du læste om i den forrige artikel, blev ved med at tage på trods den megen træning.

OG hvorfor Joan endte op med skader og skavanker – kroppen er bare ikke designet til at operere ved middel intensitet over en længere periode.

3. ELITECYKELRYTTEREN DER IKKE KUNNE TABE SIG

Er du endnu ikke overbevist om, hvor elendigt cardio er til at få bugt med bodegavommen, får du lige det sidste søm til kisten.

Som vi indledte med, er professionelle cykelryttere nødt til at decideret sulte sig selv for at komme ned i vægt.

De kan simpelthen ikke tabe fedt på trods af deres absurde mængde af træning ved en intensitet, som almindelige dødelige ALDRIG kan præstere.

Så her får du Sebastians historie med lidt tal på.

Den professionelle cykelrytter Sebastian Lander har været så flink at dele sine data fra et af sine cykelløb med os; Volta a Portugal, som er et etapeløb over 10 etaper på i alt 1700 km og… hold fast… 23500 højdemeter. Det betyder, at der er blevet kørt i de helt høje bjerge.

Som han selv skriver efterfølgende:

”I mine 16 år som cykelrytter var det absolut det hårdeste løb nogensinde”

Hvad har Sebastians præstation så givet på fedtforbrændingskontoen?

Som du kan se, er der forbrændt knap 36.000 kcal på 47,5 times intensiv cykling.

Det giver 750 kcal pr. time. Fra det skal vi trække, hvad han alligevel ville have forbrændt, havde han lavet ingenting.

Det giver os et tal på omkring 650 kcal.

Dividerer vi det op i et kilo kropsfedt (7000 kcal) får vi knapt 11 timer pr. kilo kropsfedt.

Altså tager det for en elitecykelrytter, der lige har været igennem sin karrieres hårdeste løb med en fysisk anstrengelse ud over det sædvanlige, 11 timer at forbrænde 1 kilo fedt.

Og det var derfor, at Sebastian i sin tid opsøgte Kasper for at få hjælp til at komme af med fedtet med styrketræning og kost.

Her er, hvad han fortæller om forløbet:

Jeg hedder Sebastian Lander og er elitecykelrytter. Jeg blev dansk mester i landevejscyklen i 2012.

Hele mit liv er baseret på min cykling og det betyder jeg bruger omkring 75-90 timer om måneden på at træne og ca. 150 dage i udlandet om året på træningslejr og løb.

Jeg har altid gået utrolig meget op i min træning og er meget bevidst omkring mine intervaller og deres betydning for at toppe på det rigtige tidspunkt eller bare blive mere udholdende i stedet for at være i top form.

Mit helt store problem har desværre altid været min vægt. Som alle nok ved, så betyder det utrolig meget for en cykelrytter, hvad vægten er, da man selv bøder for hvert eneste 1 kg for meget.

Jeg tog kontakt til Team Danmark i håb om, at de kunne hjælpe. Jeg havde selvfølgelig prøvet utrolig mange gange at tabe mig inde, men desværre uden held. Jeg var til samtale med en diætist, og de lavede en kostplan.

Den fulgte jeg i ca. 2 måneder, men desværre uden den helt den store effekt. Jeg tabte mig ikke det helt store og var utrolig træt hele tiden. Det er jo ikke sagen for en der bruger en masse energi på træning.

Jeg har altid styrketrænet om vinteren, og derfor fik jeg en lang snak med Kasper, og vi blev enige om, at han skulle prøve at hjælpe med at tabe mig. Jeg var godt nok en del skeptisk, da jeg som sagt aldrig har haft nemt ved at tabe mig.

Kasper lavede derfor en kostplan, som så helt anderledes ud end dem jeg før har fået. Jeg skulle fx. spise æg som jeg altid har fået af vide var en dårlig ide, hvis man skulle tabe sig. Jeg prøvede derfor at følge den og allerede efter 2 -3 uger kunne jeg se min vægt blev mere stabil eller gik i den rigtige retning nemlig NEDAD.

Det gav mig blod på tanden og derfor fulgte jeg den i et par måneder. Mit mål var at tabe mig fra 74-75 kg til 71-72 kg inden Verdensmesterskabet i Australien i starten af oktober. Jeg kæmpede og kæmpede med det og da jeg endelig ramte 71,5kg, var jeg overlykkelig over Kasper havde formået at gøre det andre ikke kunne.

Jeg fik mere blod på tanden og blev ved med kostplanen, men nu var vægten rigtig stabil og jeg troede faktisk at der ikke ville ske mere. I sidste måned op til VM, røg der lige 2 kg mere af, så da jeg stod på startstregen i Melbourne, hvor jeg i øvrigt blev nummer 8, var det en fyr på 68 kg i stedet for 74-75 kg.

Det er selvfølgelig ikke kun bjergene, man bliver gladere for, men også den ekstra energi man har i hverdagen.”

Sebastian Lander – Pro Cykelrytter, Dansk mester 2012

Så hvis elitecykelryttere ikke kan tabe sig, med de absurde mængder træning de laver, ved en intensitet som du kun kan drømme om, hvad får dig så til at tro, at du ved at tøffe lidt rundt kan nå dine mål?

Tænk over det!

I næste del af Insider følger noget af en øjenåbner, når vi lader “Charlotte Cardio” og “Stine Styrke” konkurrere i en dyst bygget på videnskab.

Hvem af vores to hovedpersoner får først forbrændt 5 kg rent fedt?

Og hvor hurtigt kan det mon lade sig gøre?

Der venter dig med garanti nogle store, og måske ubehagelige, overraskelser alt efter, hvordan din træning er skruet sammen i dag.

Klar til at komme fedtet til livs og få drømmekroppen i hus?

Det kræver blot et klik på nedenstående knap at komme i gang med en miniuddannelse i at varetage din kost og træning.

Om mindre end en måned kan du være fuldt klædt på til at klare dig selv, og du kan mærke de første resultater allerede efter bare 14 dage.



De bedste hilsner

Kasper og Joan
Personlige trænere og grundlæggere af Fortius Fitness