5 trin til drømmekroppen

De følgende 5 trin danner grundlaget for rejsen mod drømmekroppen. Tænk på dem som grundstenene, der sikrer, at en bygning ikke ender med at falde sammen. Gør du trinene til et solidt fundament, kan du være sikker på, at vejen mod drømmekroppen bliver både spændende og ligetil, og en af livets spændende rejser!

Trin 1 – Sig ”nej” til overflødig information

Du kender måske udtrykket ”information overload” fra engelsk. Det betyder ganske enkelt, at du har fået så meget viden omkring et emne, at du fuldstændigt mister overblikket og hverken kan finde hoved eller hale i tingene. Du aner ikke, hvor du skal starte, hvad der er rigtigt eller forkert, eller hvad der rent faktisk virker for den sags skyld. Det ender med såkaldt ”analysis paralysis”, altså en slags handlingslammelse, hvor du har så travlt med at vende og dreje alting, at du ikke foretager dig noget. Og ingen handling er lig med intet resultat!

drømmekroppen

Det kan blive til et decideret mareridt, og du har garanteret selv prøvet at være fanget mellem flere slags information omkring, hvordan man enten øger muskelmassen eller taber fedt, eller begge dele.

Mange står i en desperat situation, hvor de har brug for at forme kroppen til det bedre, og som derfor læser alt, hvad de kan få fat i. Men jo mere de læser, jo mere føles det, som om de langsomt trækkes ned i kviksand, og de ender til sidst med at blive helt rundtossede. Kender du allerede til følelsen, så ved du også, hvor irriterende den kan være.

Du tænker måske, at der da må være bare et eller andet, der kan være en rød tråd til at finde gennem junglen. Men det ender hurtigt med at blive en ond cirkel, der er svær at bryde, hvor du bliver mere og mere overvældet, jo mere du læser. Du støder gang på gang på den ene ”banebrydende” mirakelkur eller efter den anden, der lover en hurtig genvej til drømmekroppen, men intet virker. Til sidst melder tanken sig, at ”så kan det hele også bare være lige meget!”

Og det er bestemt ikke let derude. Der er nok information i både fitnessblade, på hjemmesider og i TV til at give hvem som helst hovedpine. Særligt når det gælder kost og ernæring, smider mange håndklædet i ringen, for her kan kostrådene være fuldstændig umulige at holde trit med. Skal man f.eks. spise lige efter træningen, eller vente en time? Eller kan det være lige meget? Er æggehvider godt eller noget værre noget?

Det skifter som vinden blæser. I dag er oksekød som sendt fra himlen, og i morgen er det roden til alt ondt. Lige pludselig må man kun spise 3 timer om dagen, selvom man skulle tro, at man burde spise, når man er sulten. Man må heller ikke spise kulhydrater om aftenen, selvom man lige er blevet fortalt, at det er vigtigt at få rigeligt af dem.

Man ender med at føle sig mentalt mørbanket af information om alt og intet, og når det tilmed ikke virker, kan det være svært at have tillid til noget som helst, og man kommer hurtigt til at springe fra det ene træningsprogram til det andet, fra diæt til diæt, uden at have tålmodighed til at se, om det rent faktisk virker.

Men lad dig ikke slå ud af handlingslammelse. Mange af os har selv prøvet at stå i situationen, og vi fandt til sidst en vej ud med en lille smule hjælp. Det vigtigste er i sidste ende at se SIMPELT på tingene, og koge det hele ned til det mest basale. Det er som regel fokus på de første 20%, der giver 80% af resultaterne, noget du vil lære meget mere om, og det vil være dit afsæt til at HANDLE.

Trin 2: Sæt præcise mål og deadlines mod drømmekroppen

Irritationen ved at være handlingslammet af for meget information kan hurtigt gøre dig udmattet, og i sidste ende kan turen til fitnesscentret begynde at føles som en sur pligt.

Det burde ikke være sådan, og rejsen på vej mod drømmekroppen bør være noget, man ser frem til og glæder sig til – dagens højdepunkt. Derfor er det vigtigt at starte på en frisk, samle sig selv, tømme hovedet og sætte sig nogle faste mål og deadlines.

For at drømmekroppen skal blive en realitet, skal der først og fremmest sættes mål og en dato for at opnå dem. Her en det en god idé at lægge ud med at definere målet. Måske har du brug for at øge muskelmassen, uden at tage fedt på. Eller også er dit mål at tabe fedt, og samtidig øge muskelmassen. Eller noget helt tredje.

Mange kvinder og mænd har ofte det samme mål, når det gælder fedttab, om så det er 10 eller 50 kg, hvor andre allerede er slanke, og bare har brug for at blive trimmede.

De fleste drømmer naturligvis om vaskebrættet, og det er ikke nødvendigvis kun fedttab, de fleste stræber efter. Det er en ændring af, hvordan musklerne ser ud, hvilket f.eks. kunne være at erstatte de blævrende områder på kroppen med strammere, tonede muskler, eller virkelig øge muskelmassen og blive et muskelbundt. Når først målet er defineret, bliver næste skridt at bryde det ned i mere spiselige delmål.

Delmålene skal også have en dato. Et eksempel kunne være, hvis du er tynd og gerne vil have mere muskel at stå imod med. Her kunne et eller flere delmål være, at tage et kilo muskel på over et bestemt antal dage. Et andet mål kunne være at blive bredere over skuldrene og brystet.

Delmål kan også sagtens fungere mht. fedttab og kropssammensætning. Ønsker du f.eks. at tabe fedt, kunne et delmål være at tabe 4 kg på 30 dage, eller at kunne passe et sæt bukser, du ikke kan klemme dig ned i.

Spejlet kan også være en måde at sætte delmål, f.eks. at du gerne vil begynde at kunne se dine mavemuskler eller blodårerne i dine overarme.

Du kan også spørge dig selv om, hvilken fedtprocent du gerne vil være på. Her er det en god idé at måle fedtprocenten ved at veje sig, og måle kropssammensætningen med en fedttang (de er mere præcise end håndholdt elektronik) og så bruge dét som et udgangspunkt, for derefter at sætte en række delmål.

Endelig kan du også sætte mål efter, hvor meget du løfter, eftersom det korrelerer med muskelmassen. Hvor meget kan du f.eks. bænkpresse? Hvor mange chin-ups kan du tage? Skriv det ned, og sæt eksempelvis et delmål, der siger, at du skal kunne tage i 10 chin-ups om 30 dage.

Hold dig selv op på delmålene, og skriv dem enten ned eller hav dem liggende på computeren, og vend tilbage til dem løbende. Hav dem gerne fremme, hvor du ikke kan undgå at se dem, ved at hænge dem på køleskabet, spejlet eller andet. Husk også at opdatere dem.

Det kan samtidig også være en god idé, at fortælle en nær ven eller et familiemedlem om dine mål, så du altid har i baghovedet, at der er ANDRE, der forventer, at du lykkes med det. Du kan også poste det på Facebook, skrive det på fitnessfora online, hvor du beskriver dine målsætninger, og evt. lægge et ”før” billede op, og opdatere det løbende, så andre kan følge med.

Trin 3: Planlægning

Nu har du sat dig et mål, og du har delt det op i flere bidder eller delmål. Næste skridt bliver at lægge en plan for hovedmålet samt delmålene, for uden en overordnet plan, kommer intet af det til at ske. Under denne fase kan man spare oceaner af tid, ved at finde sig en mentor, hvilket vi kommer mere ind på under Trin 5.

Planlægning vil rent faktisk blive legende let, når først du har helt styr på såvel kost som træning, hvilket vi har skrevet mere om her på siden. Men lige her og nu handler det om at sørge for, at dine mål er hugget i granit, og at du er helt klar på, hvad du vil. Her er det vigtigt lige at huske på, at du ikke skal blive helt besat af planlægningen, men have et overblik over, hvor du er, og hvor du skal hen.

Der er nemlig en fare for at blive perfektionistisk, og pensle hver en lille detalje ud. Det kan nemt resultere i, at den samlede vision bliver tåget, og at du mister overblikket over, hvad selve formålet var i første omgang. En god tommelfingerregel er ALTID at gøre målet større end detaljerne – og aldrig den anden vej rundt.

drømmekrop

Det kan illustreres på følgende måde: to mænd bliver stillet en million i udsigt, hvis bare de kan skabe en perfekt lige linje i sneen, med deres fodspor, hele vejen til foden af et bjerg i horisonten. Den første mand planlægger hvert et skridt og kigger møjsommeligt på sine fødder hele vejen, og træder langsomt med den ene fod foran den anden. Hans øjne viger ikke fra fodsporene, og han sikrer sig hele tiden, at de er helt på linje med hinanden.

Den anden mand kigger slet ikke på sine fødder. Han kigger i stedet på bjerget i horisonten og vader selvsikkert afsted uden at skænke hverken fødder eller fodspor så meget som et blik.

Den første mand gjorde ikke de store fremskridt, og da han endelig kiggede bag sig, gik det op for ham, at hans fodspor var en stor rodebutik, der både zigzaggede og gik i ring – så det var intet under, at han aldrig kom bjerget synderligt nærmere.

Den anden mand var derimod henne ved bjerget ret hurtigt, og han havde tilmed skabt en flot lige linje. Hans øjne veg aldrig fra bjerget, og han fastholdt sit fokus hele vejen. Målet, og ikke de små detaljer, bestemte hvor han placerede sine fødder. Han skabte momentum fra start og strøg direkte mod målstregen.

Du kommer selvfølgelig til at lave et par fejl undervejs, men når først du har opbygget et momentum, er det nemt at lave et par justeringer på farten og undgå at ende i grøften. Det korte og det lange er: bare kom afsted!

Step 4: Kunsten at handle og spore sine fremskridt

Nu er du klar til at gøre en indsats, og her er det vigtigt, at handling er baseret på en simpel tilgang til tingene, og ikke en masse information, der overvælder dig, og ender med at gøre dig handlingslammet. For som vi var inde på tidligere, betyder handlingslammelse ingen handling, og ingen handling betyder ingen fedttab eller muskelopbygning. Du kører med andre ord fast.

Handling kræver, at du først og fremmest forlader komfortzonen, og den kan være mange ting. Din komfortzone kan eksempelvis være, at du tager direkte hjem efter arbejde og kaster dig foran fjernsynet og begynder at spise. Eller måske ”slapper du af” på det lokale værtshus, i stedet for at tage en tur ned i fitnesscentret. Uanset hvad, så kan komfortzonen hurtigt suge dig ind i sit enorme vakuum, men det ER muligt at trække sig selv ud af det. Det kræver dog, at man er rede til at give afkald på alle undskyldningerne – også undskyldningen om, at man ikke har tid. Vi har alle sammen tid til at træne.

Og har du brugt rigeligt med tid på at træne, uden at komme nogen vegne, er det tid til også at træde ud af dén komfortzone, dvs. frygten for at ændre sin tilgang til træning. Du kan med andre ord spørge dig selv: ”hvis jeg fortsætter med denne form for træning de næste 6 måneder, hvor vil jeg så ende?”. Og her gælder det om at være ærlig, for hvis din nuværende træning ikke giver resultater, så vil den aldrig give resultater!

Det handler i sidste ende om at prioritere, og ved at vægte træning højere på prioriteringslisten, så vil der på magisk vis også være tid til det. Der er tilsyneladende rigelig tid til at spille computerspil, se TV og bruge flere timer på Facebook. Så gør belønningen ved at have en drømmekrop så enorm, at der falder masser af tid ned i skødet på dig.

Det første skridt er som sagt handling, og at køre ned til fitnesscentret og gå gennem døren er handling! Når først du har taget de første skridt, handler det herefter om at holde styr på dem og spore fremskridtene, for intet er bedre til at holde en til ilden, end at se fremskridt og dermed det store billede. Kig godt på de mål, du har skrevet ned, og hold øje med, hvordan det går med at nå dem. På den måde kan du se, om du skejer lidt ud, hvilket er helt okay, for du har samtidig et overblik over, hvordan du nemt kommer på rette vej igen.

Tag flere billeder af dig selv, mål dig selv oftere, notér, hvor meget du løfter og find gerne på flere måder at kortlægge din rejse. Ligesom et kompas, så er det at spore sine fremskridt måden, hvorpå du når frem til målet, og uden det, uden et kompas, farer du nemt vild. Kortlægning sørger for, at begge ben er solidt plantet i jorden og at du holder kursen mod drømmekroppen.

Trin 5: Få en mentor

Når først du har kastet al den overflødige information over skulderen, skrevet dine mål ned og begyndt at tage affære, er det sidste skridt at finde en mentor, en professionel. En mentor kan spare dig oceaner af tid, og i sidste ende give dig resultater, for han eller hun ved, hvad der virker. De har allerede prøvet sig frem, så du er fri for det.

Med en mentor behøver du ikke bøvle med tingene, for at finde ud af, hvad der virker, for din mentor har allerede lagt en plan for dig. Mentoren er med andre ord en genvej, en måde at springe forvirringen over på, og i stedet komme direkte til sagen med en solid vejledning baseret på masser af succeshistorier.

Den ideelle mentor er én, der har hjulpet tusindvis af mennesker, og som har været i samme båd som dig, med den samme målsætning, håb og drømme om, hvordan deres krop skal se ud og føles. Og selvom mentoren er en genvej, betyder det ikke, at du får lov til at springe over, hvor gærdet er lavest.

Hos Fortius Fitness har vi samlet et solidt hold af mentorer og personlige trænere, som lever for at være rollemodeller for mænd og kvinder, der desperat ønsker at komme i deres livs form. De har selv været der, de har selv siddet fast og ved nøjagtigt, hvilke justeringer der skal til, for at du langt om længe kan nå til foden af bjerget med kroppen du drømmer om.

Er du overrasket over denne revolutionerende information? Så se her… Der er nemlig mere endnu…

Hvis du virkelig vil mestre træning og kost og sætte dig ind i, hvad der skal til for at tabe fedt og opnå en sand kropstransformation og følelsen af succes – uden at flytte ind i et fitnesscenter og uden at skulle på ekstreme slankekure, så se videoen herunder nu.

Lad dine venner få glæde af artiklen – del den her: